Regnskab for selvstændige – sådan kommer du i gang

absolutvision
Rate this post

Der er mange ting at holde styr på, når du springer ud som freelancer eller starter din egen virksomhed. Den mest nervepirrende for mange er den økonomistyring og regnskab.

Derfor er der også mange, der bliver afskrækket fra overhovedet at begynde.

Men hvis du har styr på begreber og får dannet dig et tydeligt overblik over din virksomhed, vil roen hurtigt lægge sig.

I denne artikel får du svar på hvilke poster og begreber, der er vigtigst, når du skal lave dit regnskab for første gang som selvstændig.

Hvad er din virksomhedsform?

Din virksomhedsform har stor betydning for, hvordan du skal administrere din økonomi som selvstændig.

Virksomhedensformen påvirker blandt andet din beskatning, ansvar og risiko og en række mindre praktiske opgaver, såsom hvorvidt dit regnskab skal revideres af sagkyndig revisor eller om din virksomhed skal have en bestyrelse.

Du skal tænke dig om nøje, når du første gang registrerer din virksomhed.

Mange freelancere og mindre selvstændige virksomheder er begyndt som honorarlønnede opgaver, studiearbejde og enkelte arbejdsopgaver hist og her. Den progression gør også, at du kan have svært at se hvilke virksomhedsform, som passer bedst til dig arbejde.

De fleste selskaber starter dog som enkeltmandsvirksomheder. Det er den nemmeste måde at starte en virksomhed på, fordi du kun skal have én ejer og man hæfter personligt for virksomhedens økonomi. Fordelen er dog også, at du kan trække dit underskud af i skat.

Hvis du oplever, at din virksomhed begynder at vækste, kan det være tid til at skifte til en ApS, altså et kapitalselskab. Det kunne eksempelvis være, hvis din webshop solgte håndsprit under coronakrisen, og derfor havde set et stort afkast på relativ kort tid.

Hvad med moms?

Når du skal styre din økonomi som selvstændig, skal du automatisk også til at holde styr på moms. Det er ellers ikke noget, man tænker særligt meget over i ens hverdag.

Når du køber en vare eller ydelse til din virksomhed, betaler du købsmoms. Som virksomhed har du stort set altid ret til fradrag for alt, der er købt ind til virksomheden. Det kunne eksempelvis være, hvis du gerne vil blive bedre til at sælge dine varer, og derfor køber et salgskursus.

Når du til gengæld sælger en vare eller ydelse, skal du også beregne og opkræve dansk salgsmoms på 25% af det reelle beløb. Det gælder dog ikke, hvis hovedparten af din virksomhed tjener sine penge fra salg i andre EU-lande. Her skal du i stedet momsregistres og betale moms i det andet EU-land. Hvis du sælger mange varer eller ydelser i EU, er det derfor en god idé altid at holde lidt ekstra øje med valutakursen på euroen, når det er tid til at registrere moms.

Momsregistrerede virksomheder skal indberette moms til SKAT flere gange om året. Her afregner SKAT balancen ved at tage din virksomheds salgsmoms og fratrække fradraget ved din købsmoms. Det giver dig det endelige beløb, som du skylder SKAT.

Skat & løn?

Når du driver din egen virksomhed, er du også ansvarlig for at betale skat af løn i din virksomhed. Overskuddet beskattes forskelligt, afhængigt af din virksomhedsform.

I enkeltmandsvirksomheder skal du betale personskat af hele årets overskud. Det betyder, at når du lønner dig selv – eller på anden vis hiver overskuddet af penge ud til dig selv – skal du huske at betale skat af det beløb.

Ved ApS er selskabet adskilt fra ejeren. Her betaler man selskabsskat af overskuddet. Der skal dog stadig betales personskat ved udbetaling af løn, men selve overskuddet beskattes kun med selskabsskat.

Automatisering og integration af dokumenter mellem forskellige systemer

Har du nogle økonomisystemer, som ikke arbejder sammen på en hensigtsmæssig måde, eller kan de slet ikke arbejde sammen? Så har B2B Backbone lavet en EDI løsning, som kan strømline overførsel af dokumenter mellem to økonomisystemer, som ikke normalt kan arbejde sammen. På den måde kan du kan du frigøre en masse tid fra manuelt arbejde og strømline nogle af virksomhedens processer. Tid er penge.

Bliv GDPR-compliant og få overblik med en HR-løsning

Hvis du er selvstændig kan det desuden være en god ide at være GDPR-compliant, så du undgår at dine dokumenter og personfølsomme data, kommer i de forkerte hænder eller du overskrider tiden i forhold til opbevaring af data. Få desuden et overblik over dine medarbejdere med en HR-løsning og se din virksomhed vokse med et organisationsdiagram.

Leave a Comment

(0 Comments)