Arbejdsløshedsforsikring │ Hvad er det og hvordan dækker den?
Sponsoreret
Arbejdsløshedsforsikring er uundværligt, hvis man bliver ledig. Det er uanset årsagen til din ledighed – om du netop er blevet færdig med din uddannelse eller er blevet ramt af en fyringsrunde.
I denne guide gennemgår vi de vigtigste ting, du skal vide, inden du beslutter dig for, hvilken arbejdsløshedsforsikring er den rette for dig.
Hvad er arbejdsløshedsforsikring?
Arbejdsløshedsforsikring er en garanti for, at du kan modtage dagpenge hver måned i tilfældet af, at du bliver ledig. Det sikrer dig en stabil indkomst i perioden, hvor du er mellem job.
Arbejdsløshedsforsikringer bliver administreret af a-kasserne på vegne af staten. Det er også muligt at få en privat arbejdsløshedsforsikring – typisk gennem et forsikringsselskab.
For at være dækket af de statsligt anerkendte a-kasser, skal du først og fremmest være medlem. Det betyder, at du har valgt en a-kasse, der dækker lønmodtagere og selvstændige inden for dit fagområde, som du betaler kontingent til hver eneste måned.
Kontingentet er med til at dække en række ordninger såsom kurser, foredrag, rådgivning og andre typer af medlemsfordele – samt en del af dagpengeudbetalingerne. Størstedelen af ens dagpenge kommer dog fra staten.
Du skal overholde bestemte krav, men din dagpengesats er typisk højere end kontanthjælp – og den giver dig bedre muligheder for at søge jobs inden for dit fagområde eller branche.
Hvis du er i tvivl om, hvilken a-kasse der er den rette for dig, anbefaler vi, at du enten tager en A-kasse test eller sammenligner de forskellige medlemsfordele, specialiseringer og styrker ved de enkelte a-kasser.
Lov om arbejdsløshedsforsikring
A-kasser er underlagt loven om arbejdsløshedsforsikring.
Lovgivningen omfatter blandt andet bekendtgørelse om, hvornår en arbejdsløshedskasse er anerkendt af staten, kravene for medlemskab af en anerkendt a-kasse, beregningsmodellen for dagpenge og alle de andre betingelser, som a-kasserne skal indordne sig under.
Med andre ord er loven med til at sikre, at alle de statsligt anerkendte a-kasser arbejder under samme forudsætninger og lever op til et fælles regelsæt. Det betyder, at du som medlem har samme rettigheder (heriblandt dagpengesats), uanset hvor du er medlem.
Du kan læse loven om arbejdsløshedsforsikring i sin fulde længde på Retsinformation.dk.
A-kasse eller privat?
Mange forsikringsselskaber tilbyder desuden private arbejdsløshedsforsikring.
De private arbejdsløshedsforsikringer egner sig ofte til selvstændige eller stillinger med meget høje lønninger. Derudover lader de dig undgå jobcentrene, fordi du ikke er underlagt de traditionelle dagpengeregler.
Ulemperne er dog, at de ofte er væsentlig dyrere end a-kasserne, ikke giver dig helt samme beskyttelse som med en kombineret a-kasse/fagforening, da du som ansat sjældent vil være dækket af overenskomst – kun funktionærloven.
Det er også muligt at være medlem af en a-kasse, samtidig med at du betaler ind til en ordning, der sikrer op til 90% af hele din løn, hvis du bliver ledig. Det kaldes for lønsikring.
Arbejdsløshedsforsikring for selvstændige
Som selvstændig er det også muligt at være medlem af en a-kasse.
Der eksisterer desuden også mange a-kasser, der har specialiseret tilbud til selvstændige, der gerne vil have den ekstra sikring i tilfældet af, at virksomheden går konkurs eller af andre årsager er nødsaget til at lukke.
Som selvstændig, skal du dog være opmærksom på, at du ifølge lovgivningen vil være nødt til lukke dit CVR-nummer, hvis du ønsker at modtage dagpenge.
Leave a Comment
(0 Comments)